08-12-2010

leesniveau

roel
Ik heb de kaartjes met de verschillende beschrijvingen goed door gelezen. Ik heb twee kaartjes waar ik mezelf het beste bij vind passen. Mijn begin niveau kaartjes zijn: Reflecterend lezen en interpreterend lezen. Bij het kaartje reflecteren past vooral de zin het boek moet niet al te dik zijn. Met de rest van dat kaartje ben ik het niet eens, omdat het niet zo is dat ik perse een bepaald onderwerp wil om te lezen.
Het kaartje interpreterend lezen past het best van de twee bij mijn begin niveau. Alles wat op het kaartje staat komt overeen met mijn mening. Ik vind het niet erg dat de stijl anders is dan normaal maar et moet niet al te moeilijk worden. Ik kan goed een oordeel vellen over het boek op basis van goede argumenten. Het thema vast stellen vind ik wat moeilijker maar ik kom daar al wel een goed eind in voorruit. Literatuur plaatsen in een bepaald thema kan ik nog (bijna) niet.

Ik heb ook een streven naar leesniveau. Aangezien we naar het HBO gaan is het waarschijnlijk wel belangrijk dat je ook erg ingewikkelde en oud Hollandse teksten kan lezen. Ik denk dit door de jaren heen vanzelf wel leer door steeds een boek te lezen die weer een stapje moeilijker is. Vandaar kies ik als streef kaartje letterkundig lezen. Het kaartje Acedemisch lezen is voor mij niet haalbaar. Ik vind boeken lezen te veel tijd kosten en vandaar zal ik dat dus nooit iedere dag doen.  Als ik eenmaal begonnen ben aan een boek vind ik het wel leuk maar ik besteed bijna alle tijd al aan huiswerk en ga daarbij dus niet die ene twee of ene uurtje besteden aan literatuur. Verder is Academisch lezen gewoon te moeilijk qua dwarsverbanden enz.

anne-milou
Ik ben nu nog in de fase van herkennend en letterkundig lezen in. Ik lees nog wel jeugdliteratuur, maar ik lees ook volwassenboeken. Ik vind boeken vaak alleen leuk als ik het met de hoofdpersoon kan vinden. Als de hoofdpersoon een hele andere mening heeft, word ik geïrriteerd van het boek.

Ik wil naar interpreterend lezen. Ik wil af van de jeugdliteratuur en echte volwassenenboeken gaan lezen. Ik lees soms al wel boeken die wat verwarrender zijn, maar daar heb ik soms nog wel moeite mee. 


pem
Het kaartje dat het beste bij mij past is herkennend lezen. Ik vind boeken met volwassenen in de hoofdrol leuk om te lezen, maar ik lees soms toch nog liever een boek wat meer voor jongeren is. Als een boek erg verwarrend is lees ik ook liever niet verder want dan weet ik niet meer waar het verhaal over gaat.
Ik wil graag het interpreterend lezen bereiken. Dit vind ik wel een geschikt niveau om te kunnen lezen. Ik wil me kunnen aanpassen op de schrijfstijl van de schrijver en een mening over een boek goed kunnen ondersteunen met argumenten.
Dit ga ik proberen te bereiken door meer boeken voor volwassenen te lezen. Ook door meer na te denken over wat het thema van het boek is en hoe ik mijn argument kan ondersteunen.