09-02-2011

verhaal analyse

Open plekken en spanning
1. - ‘We waren in Halle, aan het eind van …. Engel is dood, zei hij’ tot ‘Maar hoe …. weet u dat? Blz 254/256 is een open plek, omdat je graag wil weten hoe het komt dat Engel dood is, maar het duurt nog een tijdje voordat dat verteld word, omdat ze eerst naar huis moeten gaan en dan nog naar binnen en ze dan eerst gaan praten over Engel en ze dan pas te horen krijgen hoe het is gebeurd.
- Kalm gleed het schip…steeds af naar de rivier blz. 153/154 is een open plek omdat je niet weet wat papa afrika gaat doen, of hij terug komt of niet en dat wil je wel graag weten.
- ‘Het was … leven zag’ blz. 194 tot ‘Engel is dood’ blz. 253 is een openplek, omdat er een gegeven gegeven wordt, maar je nog niet kan snappen waar het over gaat en die vraag pas veel later in het boek duidelijk wordt.
- ‘Dit is … vlees eraan’ blz. 11 tot Het voorwiel … te laat’ blz. 109 is een open plek, omdat je in het begin van het boek wel leest dat Fransje in coma heeft gelegen, maar er wordt nergens gezegd waarom. Daar kom je dus ook pas veel later in het boek achter.
- ‘pas toen … mijn onderarm’ blz. 278 tot ‘het bot … zei Joe’ is een korte openplek, omdat je eerst al leest dat het zwaar is en dat hij begint te twijfelen. Maar je weet niet precies  wat er gebeurd. Een paar regels daarna weet je precies wat er gebeurd is.

2. - ‘Of ik … nieuws had’ – ‘eleveld draaide van ons weg’ blz. 254 is uitstellen van belangrijke informatie, omdat je graag wilt weten hoe het komt dat Engel dood is, maar eerst zorgt de schrijver ervoor dat het nog iets langer duurt.
- ‘Ik vind wel dat ….terug naar hun bank blz. 155/156 zorgt ervoor dat het spannend wordt, omdat je leest hoe de andere mensen zich voelen. Ze vinden het erg dat papa afrika lang weg blijft en daarom ga je er zelf ook aan denken.

3. Lange spanningsboog: ‘Joe vertelde niemand zijn echte naam, ook Christof niet, die toch zijn beste vriend was geworden.’  Blz. 25  ‘toen sloeg ze het open; ik snoof in protest, ik begreep precies wat ze daar deed: ze las Joe’s echte naam.’ Blz. 282
Korte spannigsboog: ik draaide om en zag hoe het vliegtuig het ijs op reed (blz 81) Hij trekt niet op, zei hij toen ze de zijkant vastgrepen (blz. 82) 

Literatuur
1. Het is een literair boek. De schrijver legt sommige dingen op een vreemde manier uit. (zoals: ‘het land werd … in een damesblad’) Ook gaat de schrijver van de hak op de tak. In het begin snap je het dus niet helemaal en vind je het raar dat het bijvoorbeeld ineens over een man in Egypte gaat. Maar later valt alles op zijn plek en wordt die man de vriend van de moeder van Joe.
2. Het is een roman, omdat het een lang verhaal is met veel personages. Ook wordt het karakter langzaam duidelijk. Eerst ligt hij in coma, maar langzamerhand wordt het steeds duidelijker hoe Fransje is. Fransje komt ook in lastige situaties. Hij moet kiezen of trouw blijven aan zijn vriend en niet zijn naam lezen. Ook als hij seks heeft met PJ moest hij kiezen voor Joe of voor zijn droom. 

Personages
Fransje: Fransje heeft een ongeluk gehad met een grasmaaier. Hij heeft hierdoor 2 jaar in coma gelegen. Als hij uit zijn coma komt is hij bijna helemaal verlamd. Hij kan alleen zijn rechter arm bewegen. ‘Dit is…vlees eraan’ blz. 11 Hij zit altijd in een rolstoel en daarom ziet hij er van buiten gewoon gehandicapt uit. Maar zelf ervaart hij dat helemaal niet zo. Hij wil gewoon naar de middelbare school, omdat er niks mis is met zijn hersenen. Fransje wil zoveel mogelijk zelf doen. Fransje woont in het tuinhuisje achter in de tuin. Zijn moeder komt elke dag langs. Verder praten niet zo veel mensen met hem, alleen Joe. Veel mensen weten niet zo goed hoe ze ermee om moeten gaan. Hij heeft dus ook nog niet echt een vriendinnetje gehad.
Joe: Joe is een geheimzinnige jongen. Hij komt nieuw in Lomark en niemand weet iets van hem. Niemand weet zijn echte naam, wat later uit komt en Achiel Stephaan Ratzinger is. Verder weet ook niemand weet iets van zijn plannen. Alleen Christof, Engel en Fransje. Joe is niet bezig met meisjes, maar alleen met grote plannen bedenken en met grote avonturen beleven. ‘De eerste … binnen reed´ blz. 15 ‘Joe vertelde … was geworden.’  Blz. 25 
PJ:  Picolien Jane is een meisje uit Zuid-Afrika. Ze is het mooiste meisje van school. Fransje schrijft vaak over haar, maar durft niks tegen haar te zeggen. Ze is waar elke jongen van droomt. Ze is slim en heeft blonde pijpen krullen. ‘PJ is … vlammend koren’ blz. 51 – ‘Picolien Jane … uit Zuid-Afrika’ blz. 57

Tijd
Dit verhaal is een fabel, omdat het verhaal in een chonologische volgorde is verteld. Maar de sujet vind je ook terug in het boek, omdat er dingen pas later in het boek verteld worden, zoals hoe hij verteld hoe hij verongelukt is. Op blz. 11 verteld hij dat hij verongelukt is en dat alleen zijn rechter arm het doet. Op blz. 109 verteld hij hoe het is gebeurd dat hij verongelukt is.
Een flashback in het boek is ‘PJ moest … mokken gutste.’ Blz. 166. Omdat hij even terug denkt aan een tijd eerder.
Een flashforward is ‘Engel bleef … leven zag’ blz. 194. Omdat hij hier al een aanwijzing geeft van wat later in het boek gaat gebeuren.
De chronologie is wel duidelijk, er zijn niet echt flashbacks dat hij terug gaat naar heel lang geleden, wat niks met het boek te maken heeft. Als er een flashback is, is dit een stuk in het boek dat het verhaal duidelijker maakt. Zoals dat hij verteld hoe hij een tijd geleden verongelukt is. Het verhaal is wel chronologisch, maar het verhaal

Ruimte
De belangrijkste ruimte in het boek is het schuurtje achter in de tuin van het huis van de familie Hermans. Ik dat huisje woont Fransje. Hij woont daar, omdat hij zelfstandig wil worden. Dit is de belangrijkste plek, omdat hij daar de meeste tijd van zijn leven door brengt. Daar schrijft hij al zijn verhalen op, drinkt hij elke dag een kop koffie met zijn moeder en beleeft hij een avontuur met PJ. ´toen ik ...  wilde wonen´ - ‘in dit … alles opschrijven’ blz. 45

Perspectief
Het hele verhaal is geschreven vanuit de ogen van Fransje. Maar hij was niet overal bij, dus niet alle gegevens zijn betrouwbaar. Ook omdat je de gebeurtenissen maar van een kant ziet is het niet heel betrouwbaar.

Thematiek
De thematische laag is liefde en vriendschap. Omdat Fransje beste vrienden is met Joe en Fransje eigenlijk niemand anders heeft. Maar ondertussen is hij verliefd op de vriendin van Joe en moet hij kiezen tussen zijn vriend en PJ.
De titel, Joe Speedboot, hoort bij het boek, omdat het hele boek eigenlijk over Joe gaat. In de eerste bladzijde wordt zijn naam al genoemd en hij blijft de rest van het boek centraal staan.
De motto’s in het boek zijn, een penseel en een zwaard. Zo heten de hoofdstukken ook en deze komen onbewust vaak voor. Omdat Fransje alles opschrijft is het penseel een belangrijk voorwerp voor hem. Het zwaard is belangrijk, omdat hij met technieken van de samurai vecht.

 anne-milou

4 opmerkingen: